Recepten

Friday, May 26, 2006

Limoencake

Onlangs had ik een aantal limoenen over en had gebak nodig voor een verjaardag.
Ik vond een recept van citroencake en heb dat aangepast.
Resultaat een heerlijke cake. Daarna heb ik het nog eens gemaakt, maar dan als kleine cakejes.
Ze waren nog lekkerder.

Benodigdheden
180 g zachte ongezouten boter
190 g kristalsuiker + 1 eetlepel
3 eieren
170 g zelfrijzend bakmeel
1 limoen + 1 voor garnering
poedersuiker

Bereiding
Verwarm de oven tot 160ºC (of 140 ºC hete luchtoven).
Vet een taartvorm(18 cm) of cakevorm in of gebruik kleine papieren bakjes(16).
Klop de boter en suiker met de mixer tot een romig mengsel.
Voeg geleidelijk de eieren toe en klop steeds goed.
Zeef het bakmeel. Rasp de limoen 1 limoen kleine stukjes de andere reepjes voor de versiering. Pers 1 limoen uit.
Schep het bakmeel, de kleine stukjes limoenschil en het limoensap door het eier-boter mengsel tot alles goed is gemengd.
Schep het beslag in de vorm(pjes).
Zet de cake in de oven. 1 uur voor een grote cake. 20 minuten voor kleine cakejes. Test of de cake gaar is met een satéstokje. Als er geen beslag aan het stokje kleeft is de cake gaar.
Laat 15 minuten afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt om verder te laten afkoelen.
Bestrooi met de extra suiker.
Bestuif met de poedersuiker.
Versier met de reepjes limoenschil.

In folie kun je de cake(jes) 4 dagen bewaren, maar meestal is alles al op voor die tijd.

Wednesday, May 03, 2006

Zalmsoufflé

Ik ben gek op soufflé, maar ja die zakken altijd in. Geeft niks ze smaken best.

Variatie op een recept uit: Allerhande
2 eieren
25 g boter of margarine
25 g bloem
1 dl melk
1 blikje rode zalm (105 g)
1 eetlepel tomatenketchup
1 theelepel citroensap
1 mespunt cayennepeper
zout
(10 sprietjes bieslook)
boter of margarine om in te vetten
4 ovenvaste (soufflé)vormpjes inhoud à 2 dl

Oven voorverwarmen op 175° of gasovenstand 3. Vormpjes invetten. Eieren splitsen. In pan boter verwarmen. Bloem erdoor roeren. Melk scheutje voor scheutje erdoor roeren tot gladde saus ontstaat. Van vuur af dooiers door saus roeren.
In vergiet zalm afgieten. Vel en graatjes verwijderen en zalm in kom met vork fijnprakken. Tomatenketchup en citroensap erdoor roeren. Zalm door saus mengen. Op smaak brengen met cayenne peper en zout. (Bieslook fijnknippen en erdoor mengen.)
In schone vetvrije kom eiwitten stijfkloppen. Zalmmengsel luchtig door eiwitten spatelen.
Soufflémengsel in vormpjes shcappen. Soufflés in midden van de oven in 10 à 15 minuten gaar bakken. Ovendeur op een kiertje zetten (pollepel ertussen) en soufflés in ca. 10 minuten goudbruin bakken. Direct serveren met geroosterd brood.

Bevat per eenpersoonsportie: 170 kilocaloriën, eiwit 11g, vet 11 g, koolhydraten 7 g.

Pizzahapjes

Ik heb jarenlang, bij iedere gelegenheid onderstaande hapjes gemaakt. Maar ik heb het idee dat het mijn familie en kennissen nu wel de oren uit komt. Dus nu even niet. Maar ze zijn makkelijk te maken omdat ik ze niet per stuk maak(zoals in het oorspronkelijk recept stond), maar als één grote plak die ik in stukjes snijd. En iedereen lust op deze manier gorgonzola.

Variatie op een recept uit: Allerhande
Zeer snel te maken en te variëren naar eigen smaak

250 g witbroodmix (Koopmans)
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
2 eetlepels boter of margarine
8 eetlepels tomatenketchup
vulling 1
1 blikje tonijn in olie á nettogewicht ca. 400 g
1 blikje ananasstukjes á nettogewicht ca. 227 g
1 theelepel oregano
vulling 2
150 g gorgonzola
bosuitjes
1 theelepel basilicum
2 theelepels olie
(1 eetlepel boter of margarine om in te vetten)

Bereid het beslag zoals op de verpakking, maar voeg ook de Italiaanse tuinkruiden toe.
Tonijn boven kom afgieten (olie bewaren) en in stukjes verdelen. In zeef ananasstukjes laten uitlekken.
Gorgonzola in stukjes verdelen. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
Bakplaat invetten. Deeg op bakplaat plat drukken. Bestrijken met 1/2 eetlepel tomatenketchup.
Op de helft van het deeg tonijn en ananas leggen. Bestrooien met oregano. Besprenkelen met tonijnolie.
Op de andere helft Gorgonzola en bosuitjes leggen. Bestrooien met basilicum en besprenkelen met olie.
Tot gebruik afgedekt op een koel plaats zetten.
Oven voorverwarmen op 225ºC of gasovenstand 5. In midden van oven in ca. 15 minuten gaarbakken. In hapklare stukjes snijden. Kan warm of koud worden geserveerd.

Stoofpot van kip met bramen en citroenmelisse

Doris verrast me af en toe met een kookboek. Ze weet dat ik dat heerlijk vind. Recepten lezen en plaatjes kijken. Een genot voor het oog is het kookboek waar onderstaand recept uit komt en nog lekker ook.

Uit: Het complete boek over kruiden van Andi Clevely en Katherine Richmond (ISBN 90-6255-643-4)
Voor 4 personen
4 kipfilets
zout en peper
25 g boter
1 el zonnebloemolie
25 g bloem
1,5 dl wijn
1,5 dl kippebouillon
geraspte schil van een sinaasappel plus 1 el sap
3 takjes citroenmelisse, fijngehakt plus 1 takje voor de garnering
1,5 dl slagroom
1 eierdooier
100 g verse bramen, plus 50 g voor de garnering

Breng de kipfilets op smaak met peper en zout. Verhit boter en olie in een pan, schroei de kip dicht en doe het vlees daarna in een ovenschaal. Roer de bloem in de pan, voeg wijn en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg sinaasappelsap en -rasp toe, evenals de fijngehakte citroenmelisse. Over de kip gieten.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Dek de ovenschaal af en laat het gerecht ca. 40 minuten in de oven bakken.
Meng de slagroom met de eierdooier, voeg wat vloeistof uit de ovenschaal toe en doe het mengsel samen met de bramen bij de kip (houd de bramen voor de garnering achter). Afdekken en nog 10-15 minuten bakken. Serveren met een garnering van de bramen en de citroenmelisse.

Champignonsoep

Champignonsoep vind ik altijd lekker en het is ook lekker snel klaar.

Variatie op een recept uit: Allerhande
1 kleine ui
175 g (grot)champignons
25 g boter of margarine
1/2 teentje knoflook
1 takje verse tijm
1 eetlepel cognac
1 1/2 kippenbouillontablet
ca. 1 eetlepel olijfolie (met truffel)
zout
(versgemalen peper)

Ui pellen en fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en in dunne plakjes snijden. In (soep)pan boter verhitten. Ui ca. 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Champignons en tijm toevoegen en ca. 4 minuten bakken, regelmatig omscheppen.
Cognac, bouillintabletten en 3/4 liter water toevoegen. Soep aan de kook brengen en ca. 3 minuten zachtjes laten koken. Tijm verwijderen. Op smaak brengen met (truffel)olie, zout en peper.

Bevat per eenpersoonsportie: 95 kilocalorieën, eiwit 3g, vet 8 g, koolhydraten 2 g.