Recepten

Sunday, March 12, 2006

Pindasoep

Wij maken al jaren een eenvoudige pindasoep, die we best lekker vonden, maar sinds we dit recept gevonden hebben zijn we helemaal overgegaan op onderstaand recept.
We doen wat minder pepers erin en wat minder banaan. Dat vinden we het lekkerst.

Verhaal
Surinaams koken kon Johan Klein Gebbink niet toen hij in dienst trad als kok van het Nederlands elftal. Maar met advies van de moeder van Clarence Seedorf maakt hij nu regelmatig traditionele Surinaamse pindasoep, het favoriete gerecht van ‘onze jongens’. Zie Liefde gaat door de maag
Ingrediënten
Goela - djawa (= ruwe rietsuiker}
Gehakte selderij
Pindakaas (bij voorkeur grofkorrelig)
Sereh oftewel citroengras
4 Rode Spaanse peper
Gembersiroop
Bouillonblokje
Kipfilet (borst)
Witte en zwarte peperkorrels (fijnstampen in de vijzel)
Ca.3 liter kippenbouillon (van kipfilet, water ui, prei, foelie, laurierblad)
Gehakte banaan (2 bakbanaan & 2 gewone banaan)
2 Gehakte uien
Eventueel sambal oelek (als het niet pittig genoeg is)
Zout
Zoete chilisaus (flinke scheut)
Zonnebloemolie

Bereiding
(voor 4 personen) Kippenbouillon maken: kippenvlees, water, ui, prei, foelie, laurierblad. Bouillon trekken, als de kip gaar is deze eruit halen, af laten koelen en snijden (in koelkast bewaren). In een grote pan een beetje olie verhitten, de gehakte uitjes aanfruiten, daarna de gehakte bananen erbij. Pas op: dit gaat gauw aan de bodem zitten. Bouillon erbij, sereh doormidden snijden en kneuzen, rode pepers over de lengte opensnijden, zaadlijsten eruit halen. Pindakaas toevoegen en alvast wat smaakstoffen erbij [zie boven] Door laten koken, eventueel nog wat pindakaas erbij als de soep te dun is, als hij te dik is iets bouillon erbij. Als de soep op smaak is de kip erbij doen, even verhitten en alles ruim een uur zahtjes door laten koken. Vlak voor het opdienen de gehakte selderij erbij doen. Er kan eventueel wat witte rijst toegevoegd worden naar wens.

2 Comments:

  • At 8:01 AM, Blogger Enno de Witt said…

    Heerlijk!

     
  • At 8:40 AM, Anonymous Anonymous said…

    Dat het lekker kan zijn geloof ik graag. Maar dat dit recept voor "(voor 4 personen)" is, dat gaat er bij mij niet in! Je gebruikt 3 liter bouilon! Dat is dus bijna een liter per persoon. Dit recept MOET voor veel meer mensen zijn!

     

Post a Comment

<< Home