Recepten

Friday, September 29, 2006

Perentaart met luchtige madeiraroom


Eigenlijk wilde ik iets anders maken, maar Marjan kwam met een zak vol peren uit eigen tuin en daar wilde ik iets lekkers mee maken. De peren zijn zo hard als stoofperen, maar zo zoet als handperen.
In het boek Taarten, dat ik ook van Marjan heb gekregen vond ik een heerlijke taart.

Voor 6 personen
Ingrediënten
Deeg
125 g bloem
snufje zout
75 g boter, in stukjes gesneden

Vulling
2 stevige peren, geschild, doorgesneden en klokhuis verwijderd
1 reep citroenschil
2 dl marsala of madeira(ik had madeira)
175 g boter
3 eieren
200 g gemalen amandelen
50 g bloem

Marsalaroom
1,2 marsala(madeira gebruikt)
125 g basterdsuiker
1 kaneelstokje
2,5 dl slagroom(ik gebruikte crème frais)

Werkwijze
Beboter een springvorm, met een geribbelde rand, van 22 cm in doorsnee.

Zeef de bloem met het zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en bewerk het mengsel tot het kruimelig is. Stort het in een grote kom, roer de suiker erdoor en voeg wat koud water toe tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot een plak die 8 cm groter is dan de vorm. Leeg het deeg in de vorm. Duw het deeg aan. Snij het overhangende deel eraf. Leg bakpapier op het deeg en bonen om het aan te drukken.
Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Zet de taart 10 minuten in de oven. Haal de bonen eruit en bak nog 5 minuten.

Doe de peren met citroenschil, water en 2 el suiker in een steelpan. Breng het water aan de kook. Stoof 30 minuten op laag vuur. Laat ze afkoelen.
Snijd de peren in plakjes.

Smelt 150g boter. Klop de suiker door de eieren. Roer de gesmolte boter erdoor, daarna de amandelen en de bloem. Giet het mengsel op de taartbodem. Leg de peer er dakpangewijs op. Smelt de rest van de boter en bestrijk de peren ermee.
Bak de taart 25-30 minuten.

Verhit in een steelpan de marsala met de suiker en het kaneelstokje, 5 minuten. Klop erdoor tot de room stijf is.

Serveer de taart met een schep room.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home